images

Boyler ve Hidrofor Tesisatı

Boyler Sistemi

Boyler, kullanma sıcak suyu hazırlamaya yarayan cihazdır. Günümüzde binalarda kullanım için gerekli sıcak su çeşitli yöntemlerle elde edilir. Genellikle küçük ve müstakil binalarda kombi, şofben ve termosifondan faydalanılır. İnsanların toplu yaşadığı ve faaliyet gösterdiği yerlerde bireysel sıcak su üretimi yerine daha çok ekonomik faydalar sağlayacak merkezi sıcak su hazırlama sistemleri geliştirilmiştir. Özellikle apartman, fabrika, hastane, otel ve kışla gibi yerlerde günlük sıcak su tüketimi fazla olacağından, buralara merkezi sıcak su hazırlama sistemleri yapılarak hem yakıttan hem de insan gücünden tasarruf sağlanır.

Boylerin beslemesinde 90–70 ºC, 80 -60 ºC gibi sistem seçimleri doğrultusunda sabit sıcaklıkta su gerekir, ayrıca yaz kış bütün yıl çalışır. Bu nedenle boylerin beslenmesinde kullanmak için ayrı bir kazan bulunması uygun olur. Bina ve boyleri aynı kazandan ısıtmak gerekirse, üç yollu vana kullanılarak iki farklı sıcaklıkta su elde edilebilir. Gömlekli ve Serpantinli olarak iki tipi vardır.

Boyler Türleri
  • Gömlekli Boyler (Çift cidarlı)
    • Gömlekli boylerler iç içe geçirilmiş iki adet silindirden oluşur. Gömlekli boylerin sabit aynalı, sökülebilir bombeli aynalı ve boyunlu olmak üzere üç tipi vardır. Boru bağlantılarına uygun standart ağızlar konmuştur. Sıcak sulu ısıtma sistemlerinde ( 90–70 ºC ) ve kalorifer işletme basıncı 25 mSS’nu (2,5 atü) geçmeyen tesisatlarda kullanılması uygundur. Daha yüksek basınçlarda kullanıldığında iç cidarda çökmeler oluşabilir.
  • Serpantinli Boyler
    • Sacdan kıvrılarak tek silindirden meydana gelir. Sökülebilir bombeli aynalı ve boyunlu iki tipi vardır. Dik veya yatay kullanıma uygun olarak üretilir. Büyük hacimli olanları sökülebilir bombeli aynalı olarak yapılır. İç kısımlarında borudan yapılmış tek veya çift serpantin vardır. Çift serpantinli tipler güneş enerjisi kolektörüne ve kazana bağlantısı yapılır ısıtma öncelikli olarak güneş enerjisi kollektörüyle gerçekleştirilir, sıcaklığın ayarlanan seviyeye gelmediği durumlarda kazan hattı otomatik olarak devreye girer. Boyler 100-10.000 litre hacimleri arasında imal edilebilir. Üretici firmaya göre ölçüleri ve kapasiteleri değişmektedir.
Hidrofor Sistemi

Hidrofor veya su deposu bağlantılı sistemler çok katlı binaların su ihtiyacını karşılamak için şehir şebeke basıncı yetersiz kaldığı durumlarda kurulur. Hidrofor ve su deposu ayrı ayrı kullanılabildiği gibi bazı tesisat sistemlerinde beraber de bağlanabilir.

Basıncı düşük suyu, hava ile sıkıştırarak istenen yüksekliğe çıkartan ve otomatik çalışan silindirik depolu pompalama sistemlerine hidrofor (basınçlandırma deposu) denir. Basınçlandırma işlemini tank, pompa ve bunların üzerine takılan yardımcı elemanlar yapar.

Hidrofor yardımcı elemanları (ekipmanları), şiber veya küresel vana, çek valf, güvenlik vanası, hava temin elemanı (hava enjektörü, hava subabı veya kompresör) basınç şalteri, manometre, selenoid vana ve seviye elektrotundan oluşur.

  • Şiber veya küresel vana, gerektiğinde su akışını kesmek için kullanılır.
  • Çek valf, takılı bulunduğu yerin gerisinde basıncın azalması durumunda, su akışının ters yöne kaçmasını engeller.
  • Güvenlik vanası, sistemdeki fazla basıncı dışarı atarak sistemin güvenliğini sağlar.
  • Sistem içindeki basınç manometreden okunur ve hava bölgesine bağlanır.
  • Selenoid vana hava bölgesine takılarak su seviyesine göre tankın hava emişini sağlar.
  • Hidrofor sistemi elemanları birbirine bağlı ve tamamlayıcı nitelikte çalışır.
Hidrofor Çeşitleri
  • Havayı Kendisi Temin Eden (Otomatik Hava şarjlı) Hidroforlar
  • Hava Kompresörlü Hidroforlar
  • Membranlı Basınç Dengeleme Tanklı Paket Hidroforlar