images

Radyatör Montaj Hizmetimiz

Liva Radyatör Montajı

Radyatör montajı ısıtıcıların verimli olarak çalışması, ısı kaybı hesaplarında ele alınan değerlerin doğruluğu ve sistemde enerji kaybının oluşmaması için önemlidir.

Geçmişten günümüze kadar çok çeşitli ısıtıcılar üretilmiştir. Bunlar borulu, kanatlı, levha, sıcak hava apareyleri, dilimli, panel gibi olmakla beraber yapıldıkları malzemeye göre de (alüminyum, döküm, çelik vb.) adlandırılır. Biz bunlardan sadece en çok kullanılan ve kullandığımız dökme dilimli ısıtıcılar ile panel radyatörlerin montajını göreceğiz. Radyatörler ile ilgili teknik bilgiyi radyatör ve özellikleri makalesinden edinebilirsiniz.

Bu radyatörlerden dökme dilimli radyatörün dilimlenebilmesi, arızalı parçanın değiştirilebilmesi ya da dilim eklenmesi avantajıdır. İşçiliği zor ve kendisi ağırdır. Montaj edilme süresi uzundur. Geç ısınır geç soğur. Panel radyatöre göre daha dayanıklıdır. Fabrikadan piyasa da 10’lu dilimler hâlinde sunulurlar. Özellikle kamu binalarında (okul, hastane…) çokça kullanılırdı. Panel radyatörler ise; hafif olması, görünümün estetik olması, özellikle işçiliğinin kolay olması, taşınmasının hafif olmasından dolayı rahat olası gibi avantajları bulunmaktadır. Günümüzde en fazla bunlar kullanılmaktadır.

Radyatör Montajı için Dikkat Edilecek Hususlar
  • Radyatörlerin duvarla arasındaki mesafe en az 40 mm, yerden yüksekliği de yine en az 70 mm olmalıdır. Genelde 100 mm’dir.
  • Isıtıcılar pencere altlarına konur.
  • Dökme dilimli radyatörlerde dilim arası 6 mm olduğundan konsollar buna göre delinmelidir.
  • Isıtıcılar asla alttan gidiş ve üstten dönüş olarak bağlanmamalıdır.
  • Bağlantılarda radyatörlerin giriş ve çıkışlarına vana koyulmalıdır.
  • Radyatörün üst bağlantı ağzında hava alma purjörü olmalıdır
  • 1,6 metreden uzun radyatörler (dökme dilimli radyatörlerde 30 dilimden sonra), kombi pompasının radyatör içi sirkülasyonu tam yapabilmesi ve radyatörden tam ısıl verim alınabilmesi için farklı taraflardan çapraz bağlanmalıdır.
  • Branşman boruları 250 mm’den az 1500 mm’den fazla olmamalı ve gidiş ve dönüş branşman eğimleri verilmelidir