images

Kat Kalorifer Hizmeti

Isıtma sistemleri ısı enerjisini üreten cihaz ile ısıyı ortama aktaracak olan cihaza veya eşanjöre ileten sisteme denir. Taşıyıcı akışkan olarak su veya hava kullanılabilir. Kullanılacak akışkana göre farklı sistemler veya malzemeler kullanılmaktadır. Günümüzde bireysel kullanımlarda ısı taşıyıcı akışkan olarak genellikle su kullanılmaktadır. Bu sistemler çoğunlukla kapalı devre sistemlerdir. Kapalı devre sistemler müdahale olmadıkça sistemden kütle ekşitmeyen sistemlerdir.

Kat Kaloriferi Nedir?

Müstakil evler, villalar ve apartman dairelerinin bireysel olarak ısıtılmasını sağlayan cihazlara kat kaloriferi denir.

Lokal bir ısıtma sistemi olan kat kaloriferi sistemleri genel olarak merkezi ısıtma sistemleri ile aynı prensipleri taşır. Fakat bura da kullanıcılar binalarını ortak bir sistemden değil bireysel olarak ısıtırlar.

Kat kaloriferi ile ısınmayı tercih eden tüketiciler günümüzde en ekonomik yakıt olarak kömür veya odunu tercih etmektedirler. Isınmanın yanında, sıcak kullanım suyu ihtiyacını da aynı sistemden karşılamak mümkündür.

Bu durum da kullanıcılar kendi dairelerinde ki radyatörleri ısıtmak için kat kaloriferi adı verilen ısıtma cihazlarını kullanırlar. Bu cihazlar kazanlardan daha küçük kapasiteli ve kompakt cihazlardır. Genellikle sirkülasyon pompaları cihazın üzerinde olur.

Çalışma prensibi temel olarak merkezi sistem ve kombiyle aynıdır. Yakıt ile ısıtılan suyun, borular vasıtasıyla radyatörlere aktarılmasıyla ortam ısıtılır. Kat kaloriferini diğer kalorifer sistemlerinden ayıran en büyük fark; kat kaloriferlerinde doğalgaz haricinde farklı yakıtların da kullanılabilmesidir.

Kat kaloriferi kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Kalorifer kazanı kesinlikle susuz çalıştırılmamalıKazanın suyu sık sık kontrol edilmeli ve minumuma düştüğünde su ilavesi yapılmalıKazana su ilavesi kazan soğukken yapılmalıKazan çalışır durumda iken kapakları açılmamalıRadyatörlerin verimli şekilde ısınabilmesi için, radyatörde hava boşluğu var ise giderilmeliKalorifer kazanının yıllık bakımı ihmal edilmemelidir.