images

Temiz ve Pis Tesisatı

Temiz Su Tesisatı

Mekanlar da kullanılan suyu şebeke hattından kullanma yerlerine kadar ileten boru hattına temiz su tesisatı denmektedir.

Temiz su tesisatı 2 çeşit olarak yapılmaktadır.

  • Dış temiz su tesisatı;
  • İç temiz su tesisat hattı;
Dış temiz su tesisatı;

Mekanın su sayaç cihazına kadar olan kısım dış temiz su tesisat hattıdır.

İç temiz su tesisat hattı;

Mekanın su sayaç saatinden itibaren mekan içerisine döşenen boru hattına iç temiz su tesisat hattı denmektedir. İç temiz su tesisat hattı vasıtasıyla aynı zamanda çok katlı binalarda temiz suyun katlara dağılımı da gerçekleştirilmektedir.

Temiz Su Tesisatının Döşenmesi

İstisnai bir durum oluşmadıkça temiz su tesisatının döşenmesi için gerekli olan boru hattı sıva altına monte edilmektedir. Sıva altına tesisat döşenerek kullanılan borularda terleme sorunuyla karşılaşılmasının önüne geçilmiş olur. Suyun katlara dağıtıldığı kısımda ise borular sıva üstü döşenmektedir.

Tesisat döşeme işlemine başlamadan önce, temiz su tesisat döşemesinin projelendirilmesi gerekmektedir. Akabinde boruların döşenmesi planlanan hat üzerinde başka bir tesisat döşemesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Döşeme sırasında su akıtma tahliye yerleri çok iyi monte edilmelidir. İstenildiği taktirde tek bir tesisat üzerinden binaya hem sıcak hem de soğuk su girişi iki ayrı hat ile sağlanabilmektedir.

Suyun katlara çıkışını sağlayan boru hattının yerden döşenmesi durumunda ileride yaşanabilecek bir arıza halinde ya da bakım zamanın gelmesi halinde borulara müdahale edilmesi veya gerekli ise değişikliğin yapılması çok daha zor ve maliyetli olacaktır. Bu nedenle suyun katlara dağılımını sağlayan boru hattının duvarlara döşenmesi gerekmektedir.

Bina için sıcak su tesisatının da talep edilmesi durumunda önce temiz su tesisatı döşenmesi gerçekleştirilmeli akabinde sıcak su tesisatı için döşeme projesi yapılmalıdır. Temiz su tesisatı döşemesinde kullanılmak üzere birden fazla boru seçeneği bulunmaktadır.

3 Çeşit Tesisat Boru Sistemi Vardır
  • Çelik Borularla Temiz Su Tesisatı Döşemesi
  • Bakır Borularla Temiz Su Tesisatı Döşemesi
  • Plastik Borularla Temiz Su Tesisatı Döşemesi

Pis Su Tesisatı

Pis su tesisatı konusunda, Liva Isı Teknolojileri olarak, 2019 yılından beri müşterilerimize danışmanlık hizmeti veriyor ve çözüm önerileri sunuyoruz.

Evlerden plazalara kadar, hayatın olduğu her mekanda atık su / pis su yönetimi olmak durumunda. Sahip olduğunuz ya da olacağınız pis su tesisatının, binanızda üretilen kirli su miktarına uygun olması ve çevre koruma yasaları gereği doğru bir şekilde atılması gerekmektedir.

Uzman danışmanlarımız tarafından gerçekleştirilen ücretsiz keşif hizmeti sonrasında, binanız için en uygun pis su tesisatı size sunulmakta, kabul etmeniz durumunda en hızlı şekilde pis su tesisatı uzman mühendislerimiz tarafından binanızda uygulanmaktadır.

Nasıl Bir Pis Su Tesisatına Sahip Olmanız Gerekir?

Sahip olacağınız pis su tesisatı çevreye zarar vermeyecek özelliklere sahip olmalıdır. Bunun yanında, montajıyla ilgili de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

  • Kullanılan borular mümkün olduğu kadar kısa olmalı ve suyun akışını kolaylaştıracak şekilde birbirlerine eklenmelidirler.
  • Kıvrımlı noktalarda borular, yay dirsek ya da iki açı dirsek kullanılarak birleştirilmelidir.
  • Pis suyun bina dışına çıkışını sağlayan, tesisatın en son boru kümesi, en kısa yoldan bina dışına çıkacak şekilde monte edilmelidir.
  • Atık su tesisatı montajı sırasında belirli noktalarda temizleme kapağı kullanılmalıdır.
  • Pis su akışının rahat olabilmesi için, yatay olarak monte edilen borularda %2 eğim uygulanmalıdır.
  • Pis su tesisatının, bina zeminine döşenen kısmı, sert cisimlerden korunması amacıyla ince kum ile kaplanmalıdır.
  • Tesisatta yer alan her bir bölümün çapı aynı olmalıdır ve tesisat çatı üzerine kadar çıkarılmalıdır.
  • Atık su tesisatının ağız kısmı, pislik, harç gibi boruları tıkayabilecek malzemelerin girişini önlemek için geçici olarak kapatılmalıdır.